Gdańska scena Jarmarku Europejskiego nabiera smaku !

W dniach 16 i 17 kwietnia zapraszamy wszystkich amatorów dobrej kuchni do podróży w głąb tajemnic schowanych na dnie garnka. Targ Rybny zamieni się w przyjazną przestrzeń gastronomiczną, a na scenie zagoszczą prawdziwi magicy patelni i widelca. W sobotni wieczór oraz przez całą niedzielę  będą prezentowanie różne odsłony tradycyjnych posiłków. Publiczność będzie miała okazję wzbogacić swą wiedzę i podpatrzeć doświadczonych Szefów Kuchni, sommelierów i ekspertów kulinarnych.

Przygodę z gotowaniem rozpoczniemy w sobotni wieczór o godzinie 17.00 spotkaniem z Jarosławem Walczykiem, prawdziwym trójmiejskim mecenasem sztuki kulinarnej i członkiem Fundacji Klub Szefów Kuchni. Nasz ekspert zdradzi zgromadzonej publiczności sposoby na udaną obróbkę mięsa oraz opowie o tym jak i z czym najlepiej serwować ryby, a po pokazie przeprowadzonym wraz z Szefem Kuchni z Lisewskiego Dworu, Sławomirem Miotkiem,  pozostanie do dyspozycji zainteresowanych podczas indywidualnych konsultacjach. Na sesje z Jarosław Walczykiem zapraszamy wszystkich tych, którzy chcieliby poradzić się w sprawach związanych z otwarciem restauracji, z planowaniem zaplecza gastronomicznego, z opracowywaniem kart oraz z kreacją przepisów.

„Cztery odsłony dnia” – to cykl czterech pokazów kulinarnych prezentowanych przez Szefa Kuchni, Mariusza Jamroszczyka, który pokaże jak uatrakcyjnić zwykły posiłek i czym zadziwić naszych gości.  Bo przecież śniadania i podwieczorki też zasługują na bogatą oprawę i indywidualne podejście. Po każdym show kulinarnym pojawi się pytanie konkursowe dotyczące przeprowadzonego pokazu. Nagrodą będzie możliwość zjedzenia przyrządzonej potrawy !!!

Podróż zamorską zaproponuje Paweł Pawluk, Szef Kuchni  restauracji Senso w hotelu Scandic Gdańsk, który szlifował swe umiejętności kulinarne na największych statkach pasażerskich, opływając świat i poznając sekrety przyrządzania egzotycznych potraw.  Podczas pokazu, będziemy świadkami zaklinania diabła morskiego.  Wedle znawców, trzeba mieć nie lada odwagę, aby otworzyć puszkę kiszonego śledzia (Surströmming), bo podobno śmierdzi tak mocno, iż można spożywać go jedynie w plenerze. O tym i o innych tradycjach kultywowanych po drugiej stronie Bałtyku porozmawiamy ze znawczynią tematu Magdaleną Pramfelt z Polsko-Szwedzkiej Izby Gospodarczej oraz doświadczonym przewodnikiem Maciejem Zborowskim, przedstawicielem Stena Line, promów słynących z wyśmienitej kuchni i ciekawego menu.

Sąsiedzką egzotyką powieje dzięki wizycie na Litwie i odkryciu tradycji kuchni karaimskiej, która zagościła w tym kraju w XIV w. za sprawą Wielkiego Księcia Witolda. Goście z restauracji Kybynlar odpowiedzą czym charakteryzują się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowi esencje smaku takich potraw jak kybyn czy čanach.

Prawdziwą gratką będzie natomiast pokaz dekantacji wina  w wykonaniu Dawida Sojki, członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Serwowanie wina w sposób, który wyraża  szacunek do tego szlachetnego trunku staje się podobno swego rodzaju show, a płonąca świeca pod butelką podkreśla ekskluzywność ceremonii.

Gościć będziemy także Zrzeszenie Małokarpackiego Szlaku Winnego ze Słowacji, której tradycje winiarskie żywe są od kilkuset lat. Ten 40 kilometrowy szlak wiedzie od Bratysławy aż po Trnawę i wedle znawców tematu, na zwiedzanie najlepiej wybrać się wynajęty autokarem z kierowcą, bowiem w różnorodnych świętach wina bierze udział ponad setka winiarzy.

Jak wiadomo, do wina doskonale pasują sery. I to nie tylko pod postacią kawałków podawanych na tacy w towarzystwie owoców. Przepisy na smakowite dania zaprezentuje szef kuchni restauracji Lazur Piotr Janiszewski. Spółdzielnia Mleczarska Lazur, która już od blisko 50 lat specjalizuje się w produkcji serów z przerostem szlachetnej niebieskiej pleśni Penicillium roqueforti prowadzi także restaurację, w której wszystkie dania są przygotowane na bazie serów pleśniowych Lazur.

Na zakończenie Jarmarku Europejskiego, śmiałkowie będą mieli okazję sprawdzić swe siły w zabawnych konkursach na szybkość i dokładność : kto szybciej wypije szklankę mleka, kto szybciej zetrze ser na tradycyjnej tarce, kto dokładniej obierze jabłko, kto przyrządzi najładniejszą kanapkę. Do wygrania produkty spożywcze Wystawców Jarmarku, idealne do uatrakcyjnienia stołu wielkanocnego.

Pełen program dostępny jest na stronie : www.jarmarkeuropejski.pl

Pytania : Magdalena Jabłońska, Magda@ma-house.pl, 609 921 609

That’s just the tip of the iceberg for Kirsch. „You need to have that infrastructure solidly in place to do all these things. With our robust Wi Fi network, we are confident that we can launch our new Game Day app and know that we will not disappoint the 68,000 people at Gillette Stadium,” says Kirsch. „That seems to be the thing that gets everyone’s attention,” the coach of the Super Bowl champion Indianapolis Colts said of potentially lost draft picks and player availability. „We talked about fines at the league meetings, and that may not do the trick. But when you start talking about playing time and draft picks, that seems to get your attention.”. „Just learning that and being able to move fast (which) is something I’m used to and I’ve done before. Now it’s wholesale china jerseys just about getting the body right and getting rolling and getting it right . The bulk of his 22 minute conversation with team reporter Taylor Price focused on his journey to the NFL and saw Hayne reveal previously untold details about his leap of faith.. It’s Replica Oakleys not different bringing in athletes. It’s the same thing; they just perform on a different stage,” said Perez, now the president of Roc Nation Sports.We’re fortunate that our sports division is part of a bigger company. We can afford to be selective.They made an instant splash, signing Cano and helping negotiate the deal that took him from New York to Seattle. You’ve got a kid named Jarvis Moss and a kid named Marcus Thomas who were really, really outstanding players, but because they had some off field issues and you look at their scouting report and they’ll say, you know, could have character issues. And if you are an NFL agent, you will be doing your clients a huge disservice for not telling them, hitting them wholesale nfl jerseys over Cheap Football Jerseys their heads, hey, listen, you can’t be a jerk. cheap nfl jerseys You can’t, I mean. Instead of fruit shaped candy, give the children dried and whole fruits in their party bags. A 4 to 13 year old child needs about 1 1/2 cups of fruit a day. Use the goody bag as a way to include antioxidant rich fruits. „It was a very conscious decision to stop painting not stopping drawing and write,” he told The New Statesman. „A painter is like a violinist: you have to play every single day, you can’t do it sporadically. For me there were too many political urgencies to spend my life painting. Premium and premium light represents far and away the biggest profit pools in these markets. Just a few facts to illustrate that point. And nearly http://www.yknfljerseyswholesale5.com 60% in Canada are premium or premium light beers. It was originally feared a price war could impact T materially, if it were forced to aggressively respond. A 1% competition induced drop in revenues could have had a $0.07/share impact on earnings and cheap football jerseys china cost shareholders almost 3% of value. As Japanese billionaire, Masoyashi Son, controls S’s majority shareholder, Softbank (OTCPK:SFTBF), he could have afforded to write the checks to fund a price war.

Brak podobnych post?w.



Zostaw komentarz